Monday, November 26, 2007

Hänsyn för de dummas skull

Jag behöver mina vänners goda judgement i en lite tricky question. Jag har skrivit en dikt, och nu undrar jag helt enkelt om det passar sig att använda den i mitt lilla häfte jag ska knåpa ihop (as I have whined about earlier) eller om den är för... jag vet inte, du vet...

Säg mig det jag redan vet
Analysera vädret
Skopa full enfaldighet
Förringa aktivt värdet
Av denna syn och klarsynthet
Som alltinget har givit
Min egen sinnesverksamhet
Den styggelse den blivit
För din ögon, blinda två
Som inte jag fördömer
Dömer du allt jag förstå
Och samtalet uttömmer
Hänsyn för de dummas skull
Är straffet du utmätt
Förståndets outtalta tull
Skuld som ett koppel, fjäderlätt

Lite aggressiv, kanske? Jag vill höra hur den låter i andras öron. Och säg som det är nu! Verkligen! För jag vill inte stoppa in den i ett häfte alla andra ska läsa om den liksom motarbetar syftet som jag skrev den för.

9 comments:

Nallenon said...

Ooh, I like it :D
Jag vet inte vad 'syftet' är, eller om den motarbetar det, men den var bra, och jag ser ingen anledning till att du inte skulle ha med den.

Riklurt said...

Oof, den här var svår. Jag måste medge att mina egna powers of analysis inte kommer så långt, och att någonting i mig fick mig att fräsa och skjuta rygg av den - inte på ett dåligt sätt, det var bara den reaktionen den framkallade.

Aggressiv? Yes indeed. Men inte på ett dåligt vis - den lyckades bra med att sparka känslor.

Nightflyer said...

Jag håller med Rik. Dkter är inte min grej, men den här fick mig iaf att reagera. Om den passar i ditt häfte vet jag inte, men ag tror att andra kommer tycka att denär intressant. Jag kan nog säga imorgon om jag tyckte om den eller inte...

Iceye said...

kan ju inte säga "syftet" för då påverkar jag er. men om ni vill ge förslag så kan jag avslöja det sen, fast jag tror verkligen att de flesta redan vet det.

Kristin said...

Hmm, håller med. Den här var svår. Jag kanske är helt ute och cyklar men jag får för mig att den är en kritik av att (det svenska) samhället i allmänhet (och skolan i synnerhet) är anpassat efter de "enfaldiga". Till skillnad från Rikard reagerar jag inte speciellt häftigt, men det beror nog mest på att jag är alldeles för arrogant för att ta åt mig. Men den är definitivt väldigt provokativ.

Riklurt said...

Nja, det är inte så mycket att jag tar åt mig som att den är väldigt powerful. Den är snyggt upplagd, btw, men längden på raderna. Häftig att läsa högt.

Iceye said...

Ah, jag skulle älska att höra dig läsa den, Rik ^^

Sara said...

OOO Da-Ryun...speechless... Det enda jag kan säga är att du mycket väl kan ta med den i häftet. Fast jag tyckte nog att den inte bara var irriterad utan också besviken och lite sorgsen. Fast det kanske bara är jag. Lite hopplöshet över sin situation sådär. Jaja, bra i alla fall.

Kristin said...

Frustration. Det är vad jag förnimmer i den